Fontkeuze
Achtergrondkleur

Technische ontwikkelingen

Text-on-Top

De technologie staat niet stil. Constant wordt er gewerkt om het werk van schrijftolken in alle situaties mogelijk te maken.


Ik begin met de Tolkcontact app, omdat deze een ontzettend belangrijke ontwikkeling bevat:

het alarmnummer 112

 

Ben je doof of slechthorend? Dan kun je 112 zelf bellen met de Tolkcontact-app. De Tolkcontact-app installeer je op je smartphone, tablet of computer. De knop om direct 112 te bellen staat standaard in de Tolkcontact-app.

U bent dan direct verbonden met een medewerker van de alarmcentrale en communiceert via tekst, zonder tussenkomst van een tolk. Deze dienst heeft geen beeld. Je kunt spreken of typen. De alarmcentrale van 112 zal altijd antwoorden met tekst.

 

Als je doof of slechthorend bent, betaalt de zorgverzekering de abonnementskosten van de Tolkcontact-app. Bellen naar het alarmnummer 112 is gratis.

 


Text-on-Top

Text-on-top is een draadloos systeem, waarbij getolkte tekst wordt weergegeven op een presentatiescherm, tablet, smartphone of laptop. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld situaties in het onderwijs, congressen, kerkdiensten of in situaties met meerdere schrijftolkgebruikers. De schrijftolk tolkt live wat de spreker vertelt. Dit verschijnt, door middel van een draadloze USB-stick op het device van de tolkgebruiker.

Er zijn verschillende manieren om Text-on-Top te gebruiken:
1. als ondertiteling bij een presentatie. Er kan gekozen worden voor een boven-titeling of onder-titeling. U kunt dit vergelijken met de ondertiteling zoals deze op televisie verschijnt;
2.op meerdere devices van verschillende tolkgebruikers tijdens bijvoorbeeld een congres of kerkdienst;

3. als vertaalsysteem bij conferenties.

Voordat u Text-on-top op uw eigen device kunt gebruiken, zal u een app moeten downloaden in de App- of Playstore.
Text-on-Top VisionU kunt hiervoor zoeken op: Text-on-Top Vision.

 

Velowalker
In sommige situaties zal de tolkgebruiker mobiel moeten zijn, denk hierbij aan een rondleiding in het museum. Laat u zich niet tegenhouden, want ook in deze situaties kunt u gebruik maken van een zogenoemde "mobiele" schrijftolk.
Velowalker op de Bowlingbaan

Er zijn talloze voorbeelden te geven van situaties waarin een mobiele schrijftolk belangrijk kan zijn.

Een mooi voorbeeld van het inzetten van een schrijftolk is bij een begrafenis. Tijdens de teraardebestelling wordt vaak nog een
korte toespraak gehouden door familie, vrienden of de voorganger. Ook deze toespraak, of laatste groet, kan op deze manier
zichtbaar worden gemaakt voor de schrijftolkgebruiker.

Gaat u naar de bowlingclub, paardrijles of volgt u een rondleiding in het museum?
Vraag uw schrijftolk naar de mogelijkheden!