Fontkeuze
Achtergrondkleur

Metafoor

Een metafoor is een vorm van beeldspraak, ook wel figuurlijk taalgebruik genoemd. Een bekende metafoor is het schip der woestijn voor de kameel. De kameel wordt vergeleken met een schip, waarschijnlijk mede vanwege zijn schommelende gang. Metaforisch taalgebruik is een vorm van betekenisoverdracht: door hetgeen wat je zegt schilder je een beeld dat een overeenkomst heeft met wat je bedoelt. Hoe treffender de overeenkomst, hoe beter de beeldspraak. Voorbeelden van metaforen zijn: 

 

* De voorzitter ploegt zich door de vergadering.
* Het leven is een weg met kuilen en hobbels.
* Het is hier een zwijnenstal!

* De Koning van het dierenrijk.

De schrijftolk achter 'Metafoor' is Gertie van der Velden. Sinds december 2010 is zij een gecertificeerd schrijftolk en te vinden bij Stichting RTG onder nummer 591. Gertie is lid geweest van de Public Relations-werkgroep van de Nederlandse Schrijftolken Vereniging en heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over de schrijftolk. Wegens alle veranderingen wat betreft de tolkvoorziening is deze film helaas niet meer beschikbaar.

Sinds enige tijd is Gertie actief in de werkgroep Nascholingen van de Nederlandse schrijftolken Vereniging. Deze werkgroep zorgt voor beroepsgerichte nascholingen, gericht op (schrijf-) tolken. Voor tips, of meer informatie, kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Indien u tips of opmerkingen heeft, dan verzoek ik u om het contactformulier in te vullen. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie.